Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, prawdziwą wiejską kiełbasą, pieczarkami i bukietem aromatycznych przypraw.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g białej fasoli, piękny Jaś
    500g pieczarek
    400g boczku wędzonego
    300g cienkiej wiejskiej kiełbasy
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    400g przecieru pomidorowego
    200g koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki majeranku
    1 pęczek natki z pietruszki
    olej
    2 łyżki masła
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.
  • 3. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.
  • 4. W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.
  • 5. Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować