Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Danie jednogarnkowe, nadające się zarówno na obiad jak i na kolację .

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli ( u mnie 2 puszki z fasolką , czerwona + biała )

    2 kiełbasy polskie pieczone

    300g boczku wędzonego

    300g mięsa z karkówki ( pominęłam )

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    3 łyżki koncentratu pomidorowego

    sól , pieprz , cukier do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka 1. Jeśli mamy fasolę surową to dzień wcześniej namaczamy ją w wodzie .

    Napęczniałą fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości .

    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulkę i sprasowany czosnek . Dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę ( mięso ) . Podsmażamy . Następnie dodajemy odcedzoną fasolkę . Całość zalewamy rozrobionym w wodzie koncentratem pomidorowym . Mieszamy i doprawiamy do smaku . Jeśli sos wydaje nam się za rzadki , zagęszczamy go odrobiną mąki rozrobioną w zimnej wodzie .

    Podajemy na ciepło .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować