Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Przepyszne i sycące danie obiadowe. Zawsze robię duży garnek bo mąż uwielbia i nie możemy się najeść ;)

Składniki:



  • 200 g boczku wędzonego
    300 g kiełbasy śląskiej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka suszonych pomidorów (igiełki)
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    500 g fasoli białej
    3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    czarny pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie.

    Cebulę i boczek pokroić i wrzucić na patelnię, przesmażyć.

    Kiełbasę (użyłam drobiowej) pokroić w kostkę i wrzucić gdy boczek się wytopi, a cebula zarumieni. Dodać także przeciśnięty czosnek. Krótko razem smażyć (by nie przypalić czosnku), wlać trochę wody z gotowania fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.

    Dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na małym ogniu 5 minut.
    Następnie dodać ugotowaną odcedzoną fasolę i wymieszać. Dusić razem kilka minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować