Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej fasolę dzień wcześniej dokładnie umyć, zalać zimną wodą (więcej niż fasoli) i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą-po kilku minutach znowu odcedzić. Gdy już fasola będzie gotowa wkładamy ją do garnka, zalewamy znowu wodą(więcej wody niż fasoli).
2.Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kostkę. podsmażamy, Dodać do reszty. Następnie zagotować, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.1H).
3.Krokiem następnym jest kiełbasę pokroić w grube plasterki, podsmażyć. Później koncentrat gotujemy z trochę wywaru z fasoli. Do fasoli dodać koncentrat, podsmażone wędliny, wszystko wymieszać. Na koniec doprawić przyprawami i całość gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Porady
Tak przygotowaną fasolkę można podawać z pieczywem.
Komentarze