Fasolka po bretońsku

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna, smaczna fasolka po bretońsku.Idealne rozgrzewające i sycące danie obiadowe.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g boczku wędzonego
    500 g fasoli Jaś
    4 ŁYŻKI koncentratu
    200 g kiełbasy
    1-2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    4 kulki ziela angielskiego
    vegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej fasolę dzień wcześniej dokładnie umyć, zalać zimną wodą (więcej niż fasoli) i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą-po kilku minutach znowu odcedzić. Gdy już fasola będzie gotowa wkładamy ją do garnka, zalewamy znowu wodą(więcej wody niż fasoli).
  • 2. Cebulę, czosnek i boczek kroimy w drobną kostkę. podsmażamy, Dodać do reszty. Następnie zagotować, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.1H).
  • 3. Krokiem następnym jest kiełbasę pokroić w grube plasterki, podsmażyć. Później koncentrat gotujemy z trochę wywaru z fasoli. Do fasoli dodać koncentrat, podsmażone wędliny, wszystko wymieszać. Na koniec doprawić przyprawami i całość gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.

Porady

Tak przygotowaną fasolkę można podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Czosnek Fasola Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować