Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej.

Składniki:

  • 0,5 kilograma fasoli Jaś

    250 gram wędzonych żeberek

    250 gram wędzonego boczku

    250 gram kiełbasy podwawelskiej

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    Sól,pieprz

    cukier

    Majeranek

    Ostra i słodka papryka

    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

    1 łyżka śmietany 18%

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka po bretońsku 1. Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować