Fasolka po bretońsku

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zazwyczaj robię te danie po świętach, gdy zostaje trochę wędliny i kiełbaski żeby się nic nie zmarnowało.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 500g fasoli białej np Piękny Jaś ( uprzednio namoczonej przez 8-12 godzin)
    - kości wieprzowe wędzone, lub zwykłe
    - laska dowolnej kiełbasy
    - skrawki wędlin ( szynka, boczek)
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 2 łyżeczki majeranku
    - 1 łyżka mąki połączona z połową szklanki wody
    - 2 listki laurowe
    - 3-4 kulki ziela angielskiego
    - Przyprawy : sól, pieprz maggi do smaku, pół łyżki vegety,
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę przepłukać i nastawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy kości, ziele angielskie i liść laurowy.
  • 2. Fasolkę gotujemy cały czas do miękkości, po około 20 minutach wyjmujemy kości. Dalej gotujemy a gdy fasolka zacznie być lekko miękka dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, kiełbasę.
  • 3. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, majeranek i przyprawy. Całość mieszamy i pod sam koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Podawać z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować