Fasola Jaś po bretońsku

5 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża.
Można ją również przygotować z fasolki z puszki, ale ja lubię oryginalny przepis z fasoli Jaś wcześniej namoczonej w wodzie.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasola Jaś 500 g,
    woda do moczenia + 1 - 1,5 litra wody do gotowania fasoli
    boczek wędzony 300 g,
    kiełbasy około 500 g,
    cebula 2,
    ząbków czosnku 3,
    pomidory z puszki 1 puszka,
    koncentratu pomidorowego słoik,

    Przyprawy;
    ziarna ziela angielskiego 4,
    liście laurowe 2,
    bazylia 1 łyżka,
    sól ,
    pieprz mielony,
    słodka i wędzona papryka po 1 łyżeczce,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Fasolka po bretońsku

Fasola jaś po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą fasolę Jaś zalać zimną wodą tak, by fasolka była zakryta i odstawić na noc do namoczenia.
    Następnego dnia wodę odlać. Fasolkę ponownie zalać wodą około 1 - 1,5 litra, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
    Gotować pod przykryciem na małym ogniu palnika do miękkości (u mnie gotowałam około 70 - 80 minut) pod koniec dodać około 1 łyżeczkę soli.
    Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia.
    Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę.
    Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku.
    Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką.
    Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane) oraz koncentrat pomidorowy.
    Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut.

    Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować