Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża.
Można ją również przygotować z fasolki z puszki, ale ja lubię oryginalny przepis z fasoli Jaś wcześniej namoczonej w wodzie.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
fasola Jaś 500 g,
woda do moczenia + 1 - 1,5 litra wody do gotowania fasoli
boczek wędzony 300 g,
kiełbasy około 500 g,
cebula 2,
ząbków czosnku 3,
pomidory z puszki 1 puszka,
koncentratu pomidorowego słoik,
Przyprawy;
ziarna ziela angielskiego 4,
liście laurowe 2,
bazylia 1 łyżka,
sól ,
pieprz mielony,
słodka i wędzona papryka po 1 łyżeczce,
Fasola jaś po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą fasolę Jaś zalać zimną wodą tak, by fasolka była zakryta i odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia wodę odlać. Fasolkę ponownie zalać wodą około 1 - 1,5 litra, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu palnika do miękkości (u mnie gotowałam około 70 - 80 minut) pod koniec dodać około 1 łyżeczkę soli.
Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia.
Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku.
Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką.
Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane) oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut.
Komentarze