Fasola Jaś po bretońsku

  • wyświetlono: 156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Fasola Jaś z kiełbasą, boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.

logo
  • 10 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

fasola Jaś 40 dag
kiełbasa śląska 40 dag
boczek wędzony 10 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 200 ml
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
majeranek 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Fasola Jaś po bretońsku

  • 1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiaddania_głównefasolka_po_bretońsku

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Fasolka po bretońsku

Pyszna rozgrzewająca fasolka w...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Fasolka po bretońsku

Myślałam, że pęknie mi brzuch…...

fasolka po bretońsku

Dodane przez: duszek

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Jedno z najbardziej popularnych...

fasolka szparagowa po bretońsku

Dodane przez: rena123

Fasolka szparagowa po bretońsku

Trochę inna wersja popularnego...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: monika016

Fasolka po bretońsku

Obowiązkowa pozycja na jesień:)....

mieszana fasolka szparagowa

Dodane przez: anka1988

Mieszana fasolka po bretońsku

Zazwyczaj robiłam ją z białej fasoli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE