Do garnka oprócz fasoli wrzuciłam również domową wędzoną kiełbasę (pachnie obłędnie) oraz pokrojone kabanosy o smaku chili... i nie mogłam się powstrzymać przed wyjadaniem łyżką prosto z garnka, parząc się w język:)
Fasola po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc, ugotować w 1 litrze wody z liściem laurowym, zielem angielskim prawie do miękkości (ok godziny lub w szybkowarze 15 minut). Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojone kiełbasy.
Do fasoli dodać cebulę, czosnek, kiełbasę, pokrojone kabanosy, przecier pomidorowy. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, razem z pozostałymi przyprawami wsypać do garnka, wymieszać. Gotować razem 10-15 minut. Pod koniec gotowania dosolić do smaku.
Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką lub żytnim chlebem.
Smacznego!
Komentarze