REKLAMA

Pieczarkowa fasolka po bretońsku

wyświetlono: 96 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne i syte danie jednogarnkowe wzbogacone o dodatek pieczarek które świetnie komponują się z całym daniem.

opublikowany: 06.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 7 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg namoczonej fasoli " JAŚ "
    0.5 kg kiełbasy
    1 średnia cebulka
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 świeża czerwona papryka
    1 mała marchewka
    0.5 kg pieczarek
    puszka pomidorów bez skórki
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonego kminku
    1 solidna łyżka majeranku
    1 łyżka miodu gryczanego
    sól, pieprz
    3 - 4 szklanki wody
    3 łyżki ciemnego sosu sojowego
    zasmażka do zagęszczenia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną fasolę przez noc zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w pół talarki kiełbaskę oraz marchewkę startą na dużych oczkach. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebule oraz kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz pozostałe składniki jak sos sojowy, miód, oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu gotujemy jakieś 10 - 15 min. Pod sam koniec dodajemy zasmażkę i jeszcze z 5 min gotujemy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnetaZN IMG_20181117_162224

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową fasolkę.

kategoria: Dania główne fasolka po bretońsku opublikowany: 06.01.2019 | wyświetlono: 814 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE