Aromatyczna fasolka po bretońsku

5 (5 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyk jakich wiele , co innego - w moim wydaniu :)
Bardzo smaczne danie , wykonanie nie sprawia trudności , a dostępne składniki to dodatkowy plus :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fasoli suchej - Piękny Jaś
    woda do namoczenia + woda do gotowania
    300 g boczku wędzonego parzonego
    400 g kiełbasy - u mnie wiejskiej
    2 łyżki masła klarowanego
    2 szklanki bulionu mięsnego
    1 duża cebula
    2 spore marchewki
    1 średnia pietruszka
    5 ząbków czosnku
    4 szklanki przecieru pomidorowego
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
    1 łyżeczka pasty Harissa
    sól i pieprz do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Fasolka po bretońsku

Aromatyczna fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed gotowaniem fasolki , fasolę zalewam wodą - 2 cm . wody nad fasolę . W dniu gotowania fasolę odcedzam , zalewam wodą - ok . 1,5 litra , gotuję do miękkości - około godziny .
  • 2. W czasie gotowania fasoli warzywa obieram , myję , osuszam . Boczek kroję w kostkę , wytapiam na suchej patelni , dodaję pokrojoną w kostkę cebulę , podsmażam , dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , podsmażam , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , wędzona paprykę , podsmażam . Dodaję listki laurowe , ziele angielskie , zalewam bulionem , gotuję - około 20 minut .
  • Aromatyczna fasolka po bretońsku 3. Do całości dodaję ugotowaną , odcedzoną fasolkę , podsmażoną na masełku pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , przecier pomidorowy , harissę , roztarty w dłoniach majeranek , doprawiam solą i pieprzem , gotuję na małym płomieniu około 10 minut . Podaję osypana natką pietruszki :)

Porady

Fasolkę jemy od razu ale pozostała część na drugi dzień po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej , możemy podać ją z pieczywem :) Czas gotowania fasoli podałam jako około godziny , najlepiej spróbować , różnej jakości ziarna mają różny czas gotowania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować