Farszynki z sosem

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Proste i tanie danie, do przygotowania którego nie trzeba mieć zbyt wielkich umiejętności kulinarnych – nie może się nie udać. Farszynki bardzo smakują mojemu mężowi.

Składniki:

  • 2-3 kg ziemniaków
    1-2 jajka
    ok. 1 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz (lub inne ulubione przyprawy)
    gotowy sos pieczarkowy
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Farszynki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Studzimy. Gdy przestygną, obieramy.
  • 2. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami (wedle uznania) do smaku. Dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną, wbijamy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
  • Farszynki z sosem 3. Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na wolnym ogniu, aż się ładnie zezłocą.
  • 4. Gdy kotleciki się smażą, przygotowujemy sos pieczarkowy (według przepisu na opakowaniu). Gotowe kotleciki polewamy sosem i podajemy
    z surówką, np. z marchewki z jabłkiem.

Porady

● Farszynki będą smaczniejsze i bardziej sycące, gdy nadziejemy je mięsem mielonym (przyprawionym jak na zwykłe kotlety). ● Do gotowego sosu pieczarkowego możemy dodać trochę drobno pokrojonych i podduszonych pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować