Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nie wyobrażam sobie świat bez tradycyjnych polskich dań do których należą między innymi pierogi i uszka. Mimo że są to dość pracochłonne potrawy to nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Aby usprawnić prace przedświąteczne uszka i pierogi możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Dzisiaj podaje przepis na uniwersalny farsz który możemy wykorzystać do pierogów, uszek, krokietów czy pasztecików.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 l kiszonej kapusty
    ok. 10-15 suszonych grzybów
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    Sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć dzień wcześniej po czym ugotować na drugi dzień w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić ale wody nie wylewać użyjemy jej podlania kapusty podczas duszenia.
  • 2. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, drobno pokroić można też zmielić jeśli jest bardzo gruba i zalać wodą w garnku, garnek postawić na ogniu i chwilę gotować aż będzie prawie miękka.
  • 3. Cebulę drobno posiekać dać na rozgrzany olej i poddusić, dodać odcedzony kapustę, pokrojone na drobno grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wywarem z grzybów( nie całym) i dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę odkryć aby wywar wyparował i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez chwilę. Wystudzić.

Porady

Ilość składników na farsz wystarczy na przygotowanie pierogów z 1 kg mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby leśne Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować