Pyszne, warstwowe ciasto, przekładane kajmakiem, masą śmietanową i musem truskawkowym na herbatnikach, bez pieczenia. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną od mas, idealne do filiżanki kawy czy herbaty :)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
masa kajmakowa: 200 g masła
puszka masy kajmakowej (460 g)
masa śmietanowa: 400 g śmietany 30 proc.
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
mus truskawkowy: 300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
ponadto: 200 g herbatników kakaowych
200 g herbatników białych
50 g czekolady gorzkiej
Fantazja kajmakowo-śmietankowa z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kajmakowa: miękkie masło utrzyj na puch, pod koniec dodając masę kajmakową. Na dno blaszki do pieczenia o wym.24/24 cm wyłóż herbatniki jasne, a następnie połowę masy kajmakowej.
2.Masa śmietanowa: kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder, a następnie serek mascarpone. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości letniej wody, zostaw do napęcznienia, a następnie rozpuść i połącz z masą śmietanową. Połowę masy wylej na masę kajmakową i wstaw do lodówki. Przykryj jasnymi herbatnikami.
3.Mus truskawkowy: truskawki zmiksuj, przełóż do garnuszka, zalej szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszaj z galaretką, wciąż podgrzewając. Odstaw do lekkiego stężenia. Lekko stężałą galaretkę wylej na białe herbatniki i rozłóż herbatniki kakaowe.
4.Na nich rozsmaruj pozostały kajmak, następnie rozłóż herbatniki białe, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą masę śmietanową. Na końcu posyp startą gorzką czekoladą. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz. (a najlepiej na całą noc).
Komentarze