Śmietankowa pianka z musem truskawkowym na biszkopcie

4.99 (178 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne i orzeźwiające ciasto na zimno. Idealne na letnie dni. Świetnie zastąpi tort na wszelkich przyjęciach okolicznościowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • wymiary blachy: około 36x26 cm


    BISZKOPT:
    5 dużych jajek
    1 szklanka mąki pszennej typ 650
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    + pół szklanki mleka do nasączenia biszkoptu

    ŚMIETANKOWA PIANKA:
    1 l śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe po 75g
    1 i 1/3 szklanki wrzątku
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MUS TRUSKAWKOWY:
    1 galaretka truskawkowa 75g
    1 galaretka pomarańczowa 75g
    2 szklanki truskawek
    1 i 3/4 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Śmietankowa pianka z musem truskawkowym na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, które dodajemy po trochu w trakcie ubijania. Gdy piana będzie już ubita, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blachy, którą wykładamy folią aluminiową. Do wyłożonej folią blachy ponownie wkładamy biszkopt (odrywamy papier do pieczenia) i nasączamy go mlekiem.
  • 2. Wykonanie pianki: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy aby nie było grudek (ja przelałam jeszcze przez sitko alby mieć pewność). Galaretkę odkładamy w chłodne miejsce. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do odpowiedniej gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny, dalej ubijamy. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy. Całość wykładamy na biszkopt i równamy, blachę z biszkoptem wkładamy do lodówki.
  • 3. Wykonanie truskawkowego wierzchu: w 1 i 3/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretki aby nie było grudek. Truskawki miksujemy na mus i mieszamy z galaretkami. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy Mus zacznie tężeć wylewamy go na sam wierzch naszego ciasta i równamy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować