Śmietankowa pianka z musem truskawkowym na biszkopcie

  • wyświetlono: 2541 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Pyszne, delikatne i orzeźwiające ciasto na zimno. Idealne na letnie dni. Świetnie zastąpi tort na wszelkich przyjęciach okolicznościowych.

dsrg
  • 120min

Składniki

wymiary blachy: około 36x26 cm


BISZKOPT:
5 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku dopieczenia
+ pół szklanki mleka do nasączenia biszkoptu

ŚMIETANKOWA PIANKA:
1 l śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe po 75g
1 i 1/3 szklanki wrzątku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

MUS TRUSKAWKOWY:
1 galaretka truskawkowa 75g
1 galaretka pomarańczowa 75g
2 szklanki truskawek
1 i 3/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietankowa pianka z musem truskawkowym na biszkopcie

  • 1. Wykonanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, które dodajemy po trochu w trakcie ubijania. Gdy piana będzie już ubita, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blachy, którą wykładamy folią aluminiową. Do wyłożonej folią blachy ponownie wkładamy biszkopt (odrywamy papier do pieczenia) i nasączamy go mlekiem.
  • 2. Wykonanie pianki: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy aby nie było grudek (ja przelałam jeszcze przez sitko alby mieć pewność). Galaretkę odkładamy w chłodne miejsce. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do odpowiedniej gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny, dalej ubijamy. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy. Całość wykładamy na biszkopt i równamy, blachę z biszkoptem wkładamy do lodówki.
  • 3. Wykonanie truskawkowego wierzchu: w 1 i 3/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretki aby nie było grudek. Truskawki miksujemy na mus i mieszamy z galaretkami. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy Mus zacznie tężeć wylewamy go na sam wierzch naszego ciasta i równamy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkażelatynaTruskawkibiszkoptbita śmietanacytrynakremówkagalaretka cytrynowaowoceciasto z owocamiCiasto z galaretkąCiasto z bitą śmietanąmasa truskawkowaowocowy deserśmietana 30Ciasto na latodeser na zimnociasto na biszkopcieciasto na urodzinyowoce lataorzeźwiające ciastociasto sezonowedelikatne ciastomasa śmietankowapianka cytrynowaciasto warstwoweCiasto na przyjęciekrem z bitej śmietanyprzepis_miesiąca1000śmietankowa piankaa la sernik na zimnociasto śmietankowo-truskawkowebita śmietana z owocamia la tort

Komentarze

Podobne przepisy

Torciki z musem i pianką truskawkową

Dodane przez: aleksandra.główka

Torciki z musem i pianką truskawkową

Pyszne torciki z lekką, truskawkową...

Sernik truskawkowy

Dodane przez: viki2903

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Lekki i szybki sernik na zimno...

pianka mango

Dodane przez: Elysse

Pianka z mango na biszkopcie

uwielbiam mango pod każdą postacią

cynamonowa pianka z mandarynkami

Dodane przez: aczp1

Cynamonowa pianka z mandarynkami na biszkopcie

Pyszna, lekka jak piórko pianka,...

image-1c89pa9

Dodane przez: Jagodi92

Mus jabłkowy z kremem i prażonym kokosem...

Jesienne, jabłkowe ciasto. Zrobione...

image-0tmlb6n

Dodane przez: DylematyMałgorzaty

Biszkopt z serową pianką i musem truskawkowym

Puszysty biszkopt, delikatna serowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE