Śmietankowa pianka z musem truskawkowym na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, które dodajemy po trochu w trakcie ubijania. Gdy piana będzie już ubita, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blachy, którą wykładamy folią aluminiową. Do wyłożonej folią blachy ponownie wkładamy biszkopt (odrywamy papier do pieczenia) i nasączamy go mlekiem.
2.Wykonanie pianki: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy aby nie było grudek (ja przelałam jeszcze przez sitko alby mieć pewność). Galaretkę odkładamy w chłodne miejsce. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do odpowiedniej gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny, dalej ubijamy. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i krótko miksujemy. Całość wykładamy na biszkopt i równamy, blachę z biszkoptem wkładamy do lodówki.
3.Wykonanie truskawkowego wierzchu: w 1 i 3/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretki aby nie było grudek. Truskawki miksujemy na mus i mieszamy z galaretkami. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy Mus zacznie tężeć wylewamy go na sam wierzch naszego ciasta i równamy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze