BUŁECZKI FANTANY Z NOWEJ ANGLII

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki drobnego cukru
    35 g świeżych drożdży
    1 jajko, roztrzepane
    5 łyżek masła
    5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki fantany z nowej anglii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,.

    2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić.

    3. Jajo ubić mikserem. Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło.

    4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie.

    5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić.

Porady

Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować