Esencjonalny rosół z zielonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przyzwyczajeni jesteśmy do rosołku z makaronem i to najlepiej takim domowym. Nie wszyscy jednak mogą taki zajadać.
Rosół podany z warzywami jest pyszny. Brokuły, groszek, fasolka. Warzywa w pięknym zielonym kolorze. Nie są to warzywa z rosołu. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kury rosołowej
    500 g pręgi wołowej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 dużego selera
    duża cebula w łupinie
    biała część pora
    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
    sól

    300 g zielonego groszku mrożonego
    300 g brokułów mrożonych
    300 g zielonej fasolki mrożonej
    pieprz młotkowany z kolendrą
    natka pietruszki do dekoracji
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół

Esencjonalny rosół z zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować brokuły, fasolkę, groszek wg przepisu na opakowaniu.
    Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem, albo na suchej patelni.
    Mięso dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zacząć gotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa tj. marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę. Dodać pieprz czarny w ziarnach, łyżkę soli ( lub więcej )
    i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 godziny. Odparowany rosół uzupełnić wrzątkiem.
    Na talerzu układać porcje ugotowanych zielonych warzyw i zalewać przecedzonym, gorącym rosołem. Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą.
    Smacznego.

Porady

Rosół będzie miał ładniejszy kolor dzięki cebuli w łupinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Fasola Groszek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować