English Muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do przygotowania zarówno królewskiego śniadania, jak i oryginalnego burgera! Stanowią także doskonałą bazę dla wykwintnej kanapki z jajkiem po benedyktyńsku, jak i grillowanych kanapek na ciepło z bekonem i ulubionymi dodatkami. Posmarowane masłem i domową konfiturą smakują również wyjątkowo. Delikatne i mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Świeże, dopiero co zdjęte z patelni smakują wspaniale, ale zapewniam Was, że opieczone w tosterze lub grillowane smakują jeszcze lepiej!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn

    7 g drożdży suchych
    50 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej, chlebowej
    ½ łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe

    450 g mąki pszennej, chlebowej *
    250 ml mleka
    30 g masła
    1 płaska łyżeczka soli

    Dodatkowo

    3 łyżki mąki ziemniaczanej **
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

English muffins – angielskie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn

    Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże oraz mąkę. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Ciasto właściwe

    Do miski przesiewamy mąkę razem z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy i stopniowo dodajemy ciepłe mleko, mieszając ciasto. Wyrabiamy energicznie ciasto przez 5-10 minut, aż będzie elastyczne, gładkie, ale wciąż lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką ziemniaczaną. Wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Okrągłą foremką o średnicy 10-12 cm wykrawamy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • 3. Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzewamy i układamy na niej wyrośnięte bułeczki. Opiekamy około 8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Nie należy sugerować się podanym czasem, ponieważ może on się skrócić lub wydłużyć. Wpływ na to ma patelnia, jak i moc palnika. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają. Gotowe bułeczki powinny być z obu stron rumiane.
    Enjoy!

    Odnośniki

    * można użyć mąki tortowej
    ** można użyć również semoliny, kaszki kukurydzianej lub krupczatki

Porady

-kluczowe jest tu opiekanie bułeczek, które z obu stron powinny być zrumienione. Jeśli z jakiegoś powodu bułeczki nie dopiekły się w środku, śmiało można zrobić to dokończyć w piekarniku (180'C około 5-5 minut) -czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu -muffiny można jeść zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Wystarczy przekroić je wzdłuż na pół i wrzucić do tostera lub na patelnię grillową muffiny po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować