English Scones - czyli pyszne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są bardzo smaczne i inne od naszych, polskich bułek. Jednak mają w sobie to "coś" za co od razu je pokochałam! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane dżemem i jogurtem naturalnym.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g miałkiego cukru (do wypieków)
    50 g masła, posiekanego w kostkę
    1 duże jajko
    około 100 ml mleka
    50 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

English scones - czyli pyszne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • 2. Mąkę przesiewamy dwukrotnie do miski, dodajemy masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami.
  • 3. Jajko ubijamy, i dodajemy tyle mleka aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
  • 4. Około 2/3 mieszanki jajecznej wlewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy rodzynki i szybko zagniatamy.
  • 5. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinamy pojedyncze bułeczki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy pozostawioną wcześniej resztą ubitego jajka. Pieczemy przez 10-12 minut na złoty kolor. Podajemy ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną.

Porady

Za każdym razem można urozmaicać smak scones poprzez dodanie np. kawałków czekolady, żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować