Empanadas kurczakowo-serowe

4.5 (200 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Jeśli kochacie pierogi to pewnie spodoba się Wam ich zapiekana i chrupka odmiana.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - solone masło: 110 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 3 łyżki

    - pierś z kurczaka: 0.5 sztuki
    - małe cebule: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - starty żółty ser: 80 gramów
    - ulubione przyprawy do mięsa: 2 łyżki

    - jajko do smarowania: 1 sztuka
    - woda do zlepiania: 1 sztuka
    - ser do posypania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ser

Empanadas kurczakowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, wodę i zagniatamy elastyczne, nielepiące się ciasto. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie umytą pierś z kurczaka tniemy w małą kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy.
  • 2. Na patelni smażymy cebulę i czosnek, gdy już trochę zmięknie cebula dodajemy mięso z kurczaka i posypujemy przyprawami. Smażymy około 7 do 10 minut w wyłączamy.
    Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich kółka o dowolnej wielkości, lepiej większe jednak niż mniejsze. Na placki nakładamy kurczaka i ser, zlepiamy i odkładamy na posypaną mąką blaszkę.
  • 3. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować