Empanadas kurczakowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, wodę i zagniatamy elastyczne, nielepiące się ciasto. Ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie umytą pierś z kurczaka tniemy w małą kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy.
2.Na patelni smażymy cebulę i czosnek, gdy już trochę zmięknie cebula dodajemy mięso z kurczaka i posypujemy przyprawami. Smażymy około 7 do 10 minut w wyłączamy.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich kółka o dowolnej wielkości, lepiej większe jednak niż mniejsze. Na placki nakładamy kurczaka i ser, zlepiamy i odkładamy na posypaną mąką blaszkę.
3.Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Komentarze