Ostatnio wybieraliśmy się na grilla i tak też powstała wiosenna sałatka ziemniaczana - delikatnie czosnkowa, lekka - przyjemny dodatek do grillowanych mięs.
Dla 6 osób
Składniki:
1-1,2 kg ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
pieprz i sól do smaku
Wiosenna sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i bez obierania kroimy na mniejsze kawałki, starając się aby na każdym kawałku zostało choć odrobinę skórki. Tak przygotowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz koperek i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-czosnkowy. Całość mieszamy i jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze