Kolacja w klimacie natury dla dwóch osób z menu: por zapiekany w pomidorach, pasztet warzywny 3 kolory, owocowa zapiekanka, sok marchewkowo-jabłkowy, muffinki ze śliwką i słonecznikiem...
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- marchewka (duża): 4 sztuki
- brokuł: 1 sztuka
- kalafior (mały): 1 sztuka
- jajka: 3 sztuki
- śmietana: 6 łyżek
- cukier: 1 łyżka
- sól i pieprz (do smaku): 5 szczypt
- tłuszcz do smarowania (formy): 1 łyżka
- mleko: 3 łyżki
- por: 2 sztuki
- pomidory: 2 sztuki
- papryka czerwona: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- ser żółty: 2 plastry
- cukier: 1 łyżeczka
- bazylia: 0.5 łyżeczki
- papryka słodka mielona: 0.5 łyżeczki
- czosnek (ząbki): 0.5 sztuki
- sól i pieprz (do smaku): 3 szczypty
- warzywa do dekoracji (papryka, pomidor): 3 plastry
Ellegancka kolacja wegetariańska w klimacie natury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pierwsze danie kolacyjne: PASZTET WARZYWNY TRZY KOLORY.
Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy. Brokuł i kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w niewielkiej ilości osłodzonej i osolonej wody z dodatkiem mleka. Odcedzamy dokładnie warzywa. Marchewkę miksujemy z dwoma łyżkami śmietany i jednym jajkiem - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Postępujemy tak samo z brokułem i kalafiorem, tj. brokuł miksujemy razem z 2 łyżkami śmietany i jednym jajem, identycznie robimy z kalafiorem.
Formę, w której będziemy piec (gotować) pasztet, smarujemy delikatnie tłuszczem. Układamy w niej masę marchewkową, na nią masę brokułową i na końcu masę kalafiorową. Formę z pasztetem wstawiamy do większego garnka z wodą sięgającą do połowy wysokości naczynia z pasztetem. Gotujemy około półtorej godziny do dwóch, przy czym przed wyjęciem do ostudzenia sprawdzamy patyczkiem konsystencję pasztetu.
Do pasztetu serwujemy chleb.
2.Przygotowujemy drugie danie kolacyjne: POR ZAPIEKANY W POMIDORACH.
Por myjemy, osuszamy i odkrajamy w większości zielone części. Resztę pora obgotowujewmy przez 5 minut w posolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.
Siekamy cebulę, a paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Rozgrzewamy minimalną ilośc oliwy i dusimy na niej cebulę, paprykę i pomidory. Doprawiamy bazylią, czosnkiem, pieprzem, mieloną papryką i cukrem. Masę pomidorową miksujemy.
Pory przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy masą pomidorową i zapiekamy 20-30 minut w nagrzanym piekarniku.
Pod koniec pieczenia na porach układamy po plasterku żółtego sera i lekko zapiekamy do roztopienia sera......Na talerzu dekorujemy świeżymi warzywami - pomidorem, papryką....
3.Przygotowujemy trzecie danie kolacyjne: ZAPIEKANKA OWOCOWA.
Wszystkie owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze cząstki (oprócz malin) - kilka kawałeczków zostawiamy do ułożenia na wierzch zapiekanki.... Rozdrobnione owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i między nimi nakładamy małe porcje konfitury truskawkowej. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i polewamy nią owoce. Na wierzchu układamy jeszcze kilka odłożonych cząstek owoców. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i zapiekamy do zezłocenia piany - około 10-15 minut.
4.Przygotowujemy sok marchewkowo-jabłkowy.
Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środki. Marchewkę myjemy, obieramy i przeciskamy razem z jabłkami przez sokowirówkę. Sok przelewamy do lampek...
5.Dzień wcześniej pieczemy muffinki ze śliwką i słonecznikiem.
W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy razem mokre składniki, tj. mleko, olej i jajko.
Łączymy zawartośc obu misek, mokre wlewając do suchych. Mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami papierowymi i do kazdej dajemy po łyżce masy. Następnie nakładamy wcześniej umytą i wydrążoną z pestki sliwkę przesypaną zmiażdżonym słonecznikiem. Na śliwkę nakladamy łyżkę masy, tak by papilotka była wypełniona do 3/4 wysokosci. Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego w 200 stopniach piekarnika i pieczemy 20 minut.
Wyciagamy muffinki z piekarnika i rozkladamy na kratce, by ostygły.
Do kolacji serwujemy także herbatkę z cytryną oraz wino.
6.Oczywiście elegancko nakrywamy do stołu w klimacie natury (len, kamień, drewno...) tj. pamiętamy o obrusie, podkładkach ala drewnianych, serwetkach lnianych haftowanych, dekoracji kuferka ala drewnianego, misek plecionych, orzechów włoskich i laskowych, naturalnych patyczków drewnianych, kulek drewnianych, muszelek, kwiatów kaktusów, lasek wanilii...... Nie zapominamy o świecach, sztućcach, talerzykach i filiżankach.....Miło spędzamy czas w towarzystwie siebie i grającej muzyki....
Komentarze