Kolorowa kolacja z wieloma kwiatami....... Menu do wyboru: faszerowane jajka szynką szwardzwaldzką i warzywami, zapiekanka cukiniowo-kalafiorowo-pieczarkowa, szaszłyki z mięsa baraniego, szarlotka....
Ellegancka kolacja kwiatowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pierwsze danie: JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ SZWARDZWALDZKĄ I WARZYWAMI.
Gotujemy jajka na twardo, obieramy i przekrajamy na pół. Wyciągamy żółtka, które ucieramy na puch. Marchewkę i groszek lekko gotujemy i odsączamy, studzimy. Marchewkę i paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Szynkę szwardzwaldzką (odkladamy 3 plasterki do dekoracji) kroimy w paski, a następnie w kosteczkę. Natkę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Łączymy razem szynkę szwardzwaldzką z żółtkami, marchewką, groszkiem, papryką, majonezem, 4 łyżkami posiekanego szczypiorku i rzeżuchą. Dokładnie mieszamy i nadziewamy farszem połówki jajek - białek. Posypujemy szczypiorkiem i układamy na talerzu do jajek, dekorując natką pietruszki i odłożonymi plasterkami szynki szwardzwaldzkiej.
2.Przygotowujemy drugie danie: ZAPIEKANKĘ CUKINIOWO-KALAFIOROWO-PIECZARKOWĄ. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w 1-centymetrowe plastry, lekko solimy i czekamy, aż puści trochę soku, który później odlewamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i lekko obgotowujemy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jajko roztrzepujemy razem z mlekiem. Suszonego pomidora w oliwie drobniutko siekamy. Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko masłem, układamy plasterki cukinii, wykładamy pieczarki z cebulą, kalofiora i suszonego pomidora. Lekko solimy i pieprzymy. Posypujemy serem żółtym, wlewamy masę jajeczną i posypujemy otrębami pszennymi. Na końcu dajemy resztę masła. Zapiekamy pod przykryciem 15-20 minut w 180 stopniach, po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
3.Przygotowujemy trzecie danie: SZASZŁYKI Z MIĘSA BARANIEGO.
Dzień wcześniej wieczorem - mięsko baranie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki wielkosci okolo 3 cm na 3 cm lub troszkę większe. Przygotowujemy marynatę do szaszłyków: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy reszte suchych przypraw (sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, papryka) oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie. Pokrojone mięsko łaczymy z marynatą, przykrywamy pojemnik i dajemy na całą noc do lodówki. Obieramy cebulę i kroimy na mniejsze plasterki. Równiez boczek kroimy na plasterki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemian: mięsko baranie, cebula, boczek. Pieczemy na patelni grillowej z każdej strony około 20-30 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki. Do szaszłyków i jajeczek serwujemy pokrojoną bagietkę -bułkę wrocławską oraz pokrojonego na ćwiartki pomidora, posypanego szczypiorkiem.
4.Pieczemy dzień wcześniej szybkie ciasto z jabłkami, aby dodatkowo zaserwować je do tej wykwintnej kolacji......
Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mąkę przesiać. WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto - OPRÓCZ OWOCÓW - włożyc razem do miski i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Oderwać mały kawalek ciasta i odłożyć, a pozostałą dużą część ciasta wyłozyc na wiekszej blaszke pokrytą papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyc owoce, a na nie pokruszyć ręką odłożony kawałek ciasta i włożyc blachę do piekarnika nagrzanego juz wcześniej do temperatury 180 stopni. Piec dokladnie 40 minut.
Po ostygnięciu można ciasto posypać delikatnie cukrem pudrem, lepiej tak smakuje.
Do kolacji dodatkowo podajemy razem z szarlotką śliwki nadziewane zmiażdżonym słonecznikiem i udekorowane orzechem laskowym.
Serwujemy również herbatę z cytryną oraz wino.
5.Oczywiście elegancko nakrywamy do stołu, a więc pamiętamy o obrusie, serwetkach, sztućcach, talerzykach, zastawie kwiatowej do herbaty oraz przede wszystkim o dużej ilości świeżych kolorowych kwiatów, które naszą kolację czynią piękną i jedyną w swoim rodzaju.....
Komentarze