Ekspresowy piernik przekładany powidłami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciasto, do przygotowania w kilka chwil.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka (w temperaturze pokojowej)
    1/2 - 3/4 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżeczki kakao
    10 łyżek powideł śliwkowych
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ekspresowy piernik przekładany powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, miód, kakao, olej, wodę, cynamon i 4 łyżki powideł. Składniki mieszamy tylko do połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Kroimy w poprzek na trzy części. Warstwy przekładamy pozostałymi powidłami i umieszczamy w keksówce. Lekko dociskamy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować