Ekspresowe, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami do przygotowania w kilka chwil.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 255 g (1,5 szklanki) mąki pszennej

    30 g (ok. 3 łyżek) gorzkiego kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    szczypta soli

    3 duże jajka

    220 g (1 szklanka) cukru

    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego

    125 ml (1/2 szklanki) oleju

    125 ml (1/2 szklanki) mleka

    150 g gorzkiej czekolady 64%

    500 g czereśni
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ekspresowe, mocno czekoladowe ciasto z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć osuszyć i wydrylować, pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem, solą, sodą i kakao przesiać. Czekoladę posiekać. Jajka wbić do miski i zmiksować na puszysto stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek dodać partiami mąkę z dodatkami oraz olej i mleko. Do ciasta wsypać 3/4 posiekanej czekolady. Ciasto przelać do blaszki (24 cm x 29 cm) na wierzchu poukładać czereśnie i posypać resztą czekolady. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować