Ekspresowe francuskie cebularze

4.49 (205 ocen)

  • 25 min

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.

  • 25 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    2 duże czerwone cebule
    olej do smażenia
    15dag żółtego sera
    sól, czarny pieprz
    jajko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (205 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Ciasta Przystawki Przekąski

Ekspresowe francuskie cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.
    Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować