Faworki francuskie (ekspresowe)

5 (160 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy ;) ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje, dlatego faworki stają się pięknie puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków ;)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    cukier puder (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Faworki Przekąski

Faworki francuskie (ekspresowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy, rozcinamy na jednakowej wielkości prostokąty. Ja przecięłam wzdłuż na pół, a potem na paski. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy jeden koniec formując faworka. Wszystkie układamy w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy na złoty kolor (kilka minut).
    Gotowe możemy oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować