Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię to ciasto na jogurcie. Jest bardzo elastyczne, mięciutkie i smaczne. Bułeczki z ciasta na jogurcie robią się bardzo szybko, a znikają ekspresowo. Najlepiej podawać je na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze. Spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 150g jogurtu typu greckiego + 2 łyżki na posmarowanie bułeczek
    – 210g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 15g masła + 10g na posmarowanie bułeczek
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – szczypta soli
    – 140g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Przystawki Przekąski

Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, równomiernie posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Zawinąć w roladę i pokroić na bułeczki o grubości około 2-3cm. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować wierzch jogurtem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe bułeczki posmarować masłem. Najlepiej podawać na ciepło.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować