Ekspresowe bułeczki nadziewane kapustą i serem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię wypieki z ciasta na bazie jogurtu greckiego. To ekspresowe ciasto jest bardzo „wdzięczne”, smaczne i nadaję się do wypieków wytrawnych, a także do wypieków na słodko. Ostatnio wymyśliłam i upiekłam takie oto bułeczki nadziewane kapustą i serem. Wyszło pysznie, spróbujecie?

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 5 sztuk: 250g mąki pszennej, 225g jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 300g kapusty białej, 100g marchewki, 100g sera żółtego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 1/2 pęczka koperku, sól i pieprz wg smaku, 50g miękkiego masła do posmarowania gotowych pierożków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Przystawki Przekąski

Ekspresowe bułeczki nadziewane kapustą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać olej i jogurt, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie wyrabiać, tylko zagnieść i odstawić na około 10-15 minut.
    W tym czasie kapustę cienko posiekać, marchewkę i ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, koperek drobno posiekać. Kapustę, marchew, ser, koperek, olej, cukier i przyprawy wymieszać dokładnie.
    Ciasto rozwałkować (na grubość około 0,5cm), wyciąć kółka, na środek każdego kółka wyłożyć po 3-4 łyżki nadzienia, podnieść brzegi i zlepić dowolnie, wg uznania (po całej długości lub zostawiając małe „dziurki” by kapusta „oddychała” podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pierożki posmarować miękkim masłem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować