Bułeczki pszenne na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 czubate łyżki mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać go do mąki. Dodać także pozostałe składniki, czyli: jogurt, mleko, jajko, olej, mleko i sól. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, ponieważ bułeczki będą rosnąć. Na bułkach zrobić nacięcie (prawie do dna, ale nie przeciąć). Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Po tym czasie blachę z bułkami włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec ok. 20-25 minut.
Komentarze