Bułeczki pszenne na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyszne, domowe bułki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 i pół szklanki mąki pszennej
    20 g drożdży
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    pół szklanki mleka
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 3 czubate łyżki mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn wyrośnie, dodać go do mąki. Dodać także pozostałe składniki, czyli: jogurt, mleko, jajko, olej, mleko i sól. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu. Następnie ponownie zagnieść ciasto i formować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, ponieważ bułeczki będą rosnąć. Na bułkach zrobić nacięcie (prawie do dna, ale nie przeciąć). Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Po tym czasie blachę z bułkami włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec ok. 20-25 minut.

Porady

Z przepisu wychodzi 7 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować