Ekspresowa zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Cebulę obieramy, drobno
siekamy i smażymy wraz z imbirem
na oliwie około 2 minut. Cebula powinna się tylko lekko
zezłocić.
2.Marchewkę obieramy, myjemy,
osuszamy i ścieramy na
tarce o dużych oczkach.
3.Rosół zagotowujemy. Do
gotującego się rosołu dodajemy
podsmażoną cebulę i startą
marchew. Gotujemy 20 minut
na małym ogniu, aż
marchewka będzie zupełnie
miękka. Zupę miksujemy na
gładki krem. Gdy jest za gęsta,
rozcieńczamy rosołem lub
wrzącą wodą. Przed podaniem
możemy dodatkowo
przyprawić do smaku wedle
uznania. Posypujemy kolendrą
lub natką pietruszki i ozdabiamy
kleksem śmietany.
Komentarze