Ekspresowa zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jako młoda dziewczyna nie umiałam gotować, ale teraz, będąc babcią, w kuchni radzę sobie doskonale. Przepis przysłała Helena Mirowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 1 kilogram
    - rosół warzywny (z kostki, 3 szklanki): 750 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - imbir (świeży starty): 1 łyżka
    - kolendra (posiekana lub natka pietruszki): 2 łyżki
    - śmietana (gęsta, do dekoracji): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ekspresowa zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
    Cebulę obieramy, drobno
    siekamy i smażymy wraz z imbirem
    na oliwie około 2 minut. Cebula powinna się tylko lekko
    zezłocić.
  • 2. Marchewkę obieramy, myjemy,
    osuszamy i ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
  • 3. Rosół zagotowujemy. Do
    gotującego się rosołu dodajemy
    podsmażoną cebulę i startą
    marchew. Gotujemy 20 minut
    na małym ogniu, aż
    marchewka będzie zupełnie
    miękka. Zupę miksujemy na
    gładki krem. Gdy jest za gęsta,
    rozcieńczamy rosołem lub
    wrzącą wodą. Przed podaniem
    możemy dodatkowo
    przyprawić do smaku wedle
    uznania. Posypujemy kolendrą
    lub natką pietruszki i ozdabiamy
    kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować