Zupa dyniowo-marchewkowa

4.49 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sam raz na wrześniowe popołudnia, kiedy za oknem szaro-buro. Pyszna zupa krem dyniowa z dodatkiem chilli rozgrzeje i rozkocha serce każdego smakosza :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g dyni
    - 3 marchewki
    - 1 cebula
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1/2 litra bulionu warzywnego
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz, papryka ostra w proszku
    - migdały płatki
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę na maśle. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż warzywa zmiękną ok 15-20 minut. Po tym czasie blendujemy warzywa i dodajemy śmietankę. Gotujemy jeszcze przez ok 10 min dodając sól, pieprz i odrobinę ostrej papryki do smaku. Na końcu podsmażamy na patelni migdały do zarumienienia i dodajemy do przygotowanej zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować