Ekspresowa zupa marchewkowa

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytowaną nauczycielką. Jako młoda dziewczyna nie umiałam gotować, ale teraz, będąc babcią, w kuchni radzę sobie doskonale. Dogadzam wnuczkom (2 i 3 latka), zwłaszcza że mały Kamilek kocha je

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego z kostki
    cebula
    łyżka oliwy
    łyżka świeżo startego imbiru
    2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
    gęsta śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ekspresowa zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy wraz z imbirem na oliwie około 2 minut. Cebula powinna się tylko lekko zezłocić.
  • Ekspresowa zupa marchewkowa 2. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Rosół zagotowujemy. Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę i startą marchew. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Zupę miksujemy na gładki krem. Gdy jest za gęsta,
    rozcieńczamy rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem możemy dodatkowo przyprawić do smaku wedle uznania. Posypujemy kolendrą
    lub natką pietruszki i ozdabiamy kleksem śmietany.

Porady

● Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami z bułki lub gorącym pieczywem czosnkowym. ● Marchew, przed dodaniem do rosołu, można poddusić na maśle. ● Do zupy można dodać pół łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować