zupa marchewkowa

4.42 (172 ocen)

  • 15 min

przepis dostałam od koleżanki.Nie chciało mi się wierzyć, że zupka jest smaczna do czasu aż sama ugotowałam:) od tej chwili ją uwielbiam

  • 15 min

Składniki:

  • marchewka ok 7 sztuk średniej wielkości
    pietruszka
    seler
    cebula
    trzy sredniej wielkosci ziemniaki
    listek laurowy
    ziele angielskie
    łyżka masła
    łyzka mąki
    trzy łyżki śmietany
    kucharek do smaku
Wystaw ocenę:

4.42 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa marchewkowa 1. marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach
    razem z cebulą, listkiem laurowym i zielem angielskim zalac woda i gotowac
    po ok. 15 minutach obrac i pokroic w kosteczke ziemniaki
    dodac do zupy i gotowac do miekkości
  • 2. w osobnym naczynku przygotowac zasmażkę z masła
    maslo rozpuscic i dodac do niego makę
    chwile podsmazyc zeby sie zarumienilo
    dodac ta zasmażke do gotującej sie zupy i jeszcze chwilę pogotować aby zgęstniało
    po ostudzeniu zabielić zupkę śmietaną

Porady

mozna zupke gotowac na kości lub na kawałka mięsa na koniec mozna posypac natka pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować