Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na okrągłą formę 18-20 cm lub kwadratową 20 cm
240 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
120 g cukru
8 g cukru waniliowego
120 ml jogurtu naturalnego
50 ml oleju
kruszonka-
100 g mąki
60 g cukru
60 g masła
kilka kropli olejku zapachowego ( migdałowy lub pomarańczowy)
owoce-
10 dkg borówek
20 dkg truskawek
Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej.
Owoce myjemy, truskawki dzielimy na połówki i pozostawiamy do obcieknięcia.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukry-zwykły i waniliowy. Całość miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i napuszy się. Następnie dodajemy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką.
2.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.
3.Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką gotowa!
Komentarze