Babka jogurtowa z budyniem

3.98 (103 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna babeczka:)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    2 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru

    Forma: forma na babkę
Wystaw ocenę:

3.98 (103 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Babka jogurtowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości. Partiami dodawać pozostałe składniki mieszając szpatułka lub łyżka. Ciasta nie należy mieszać długo tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Pieczenia ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
  • 2. Polewa: wodę zagotować z cukrem, wyłączyć ogień i dodać miękkie masło oraz kakao, energicznie mieszać trzepaczką do momentu pozbycia się grudek. Polewę wyłożyć na wystudzone ciasto.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować