Babka jogurtowa z budyniem

4.23 (40 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna babeczka:)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    2 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru

    Forma: forma na babkę
Wystaw ocenę:

4.23 (40 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Babka jogurtowa z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości. Partiami dodawać pozostałe składniki mieszając szpatułka lub łyżka. Ciasta nie należy mieszać długo tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Pieczenia ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
  • 2. Polewa: wodę zagotować z cukrem, wyłączyć ogień i dodać miękkie masło oraz kakao, energicznie mieszać trzepaczką do momentu pozbycia się grudek. Polewę wyłożyć na wystudzone ciasto.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować