Danie jednogarnkowe z kalarepką - świetny pomysł na obiad lub ciepłą obiadokolację. Potrawa, która bez wątpienia kojarzy się z tradycyjną kuchnią śląską. Pyszna i sycąca ;)
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- kalarepka: 1 sztuka
- młoda marchewka: 2 sztuki
- młode ziemniaki: 3 sztuki
- cebula: 0.5 sztuki
- parówki: 2 sztuki
- rosół, wywar ok.: 3 szklanki
- olej: 2 łyżki
- koperek: 4 łyżki
- sól, pieprz: 3 szczypty
- mąka pszenna: 1 łyżka
- śmietana 18% do zup i sosów: 70 mililitrów
Eintopf z oberibą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szystkie jarziny dobrze opłukoć, oberibe, kartofle pokroć w kostka. Kartofle ugotoweć w uosolonej, gorkiej wodzie, łodcedzić. W boncloku rozgrzać fet, wciepać zwibla, przybronocić. Dodać oberibę, chwila smażić, wloć zupe. Chwila gotoweć, wciepnyńć pokrotom markew, gotoweć aż oberiba bydzie miynka. Tera dodeć kartofle i wuszt, chwila poddusić. W malutkim gorczku wyfyrlać mąka, śmietonkę i trocha wody, richtik wloć do boncloka, dokładnie fyrlać. Wrazić tamoj kopyrek, soli i korzenia. Fest dobre je ze sznitkom chlebka i świeżym sznitlochem.
2.Wszystkie warzywa dobrze umyć, kalarepkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, przyrumienić ją. Dodać pokrojoną kalarepkę, chwilę podsmazyć po czym wlać rosół. Poddusić, dodać pokrojoną marchew i gotować, aż kalarepka będzie miękka. Następnie dodać ugotowane ziemniaki i pokrojoną kiełbasę (parówki). W szklance wymieszać mąkę, śmietanę i trochę wody, wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Danie te świetnie smakuje z kromką świeżego chleba i świeżym szczypiorkiem.
Komentarze