Eintopf warzywny z kurczakiem

0 (0 ocen)

Uwielbiam dania jednogarnkowe! Przygotowuje się je szybko i łatwo a smaki poszczególnych składników świetnie się przegryzają i uzupełniają. Miks sezonowych warzyw z kurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł.

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do obsmażenia
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    2 kalarepy
    2 garście fasolki szparagowej
    1/ puszki kukurydzy
    ½ puszki czerwonej fasoli
    4 pomidory lub puszka pelatti
    sos sojowy
    sos słodko-kwaśny
    czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Eintopf warzywny z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie.
    Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
    W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami.
    Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować