Dżem z pomarańczy

4.5 (186 ocen)

  • 3 godz.

Polecam dżem z pomarańczy. Jest doskonałym dodatkiem do ciast.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg pomarańczy
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    15 dkg skórek z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1opxyqi 1. Pomarańcze obrać ze skórki , oczyścić środki , pokroić w kostkę. Skórki oczyścić z miąższu, namoczyć w wodzie na około 1/2 godz. Skórki pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1/4 szklanki wody, dodać pokrojone pomarańcze, skórki i 1/2 kg cukru. Gotować 15 min, ciągle mieszając.
  • 2. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, dodać 1/2 kg cukru i dalej smażyć około 1 godz. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręcić , odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować