Dżem z Jeżyn i Aronii: Połączenie Natury w Słodko-Kwaśnej Harmonii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dżem z jeżyn i aronii to połączenie dwóch wyjątkowych owoców, które tworzy niezwykle smaczny i zdrowy produkt spożywczy.
Ten dżem łączy w sobie słodką słodycz jeżyn z kwaśnym bogactwem aronii, tworząc wyjątkowe i zbalansowane doznanie smakowe. Może być spożywany na tostach, bułkach, naleśnikach, czy też jako dodatek do różnych potraw i deserów. Dodatkowo, korzyści zdrowotne płynące z obecności antyoksydantów i składników odżywczych obu owoców czynią ten dżem atrakcyjnym wyborem dla osób, które pragną połączyć smak z korzyściami dla zdrowia.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje jeżyn do aronii to 2:1
    Ja użyłam 2 szklanki jeżyn i jedną szklankę aronii
    5 łyżek cukru
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Dżem z jeżyn i aronii: połączenie natury w słodko-kwaśnej harmonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie owoce przesypałam do garnka.
    2. Garnek postawiłam na małym gazie i co chwilę mieszałam owoce.
    3. Gdy owoce się już całkiem rozgotowały dodałam cukier i przemieszałam
    4. Jeszcze gotowałam przez ok 10 min
    5. Pod koniec gotowania wlałam sok z cytryny i pogotowałam jeszcze całość 2 minuty.
    6. Gorący dżem przelałam do wcześniej wyparzonych słoiczków.
    7. Słoiczki mocno zakręciłam i obróciłam do góry dnem.

Porady

Jeśli jeżyny są kwaśne należy dodać więcej cukru. Moje jeżyny były bardzo słodkie. Z podanych składników uzyskałam 3 słoiczki po 200 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jeżyny Brązowy cukier Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować