Galaretka z białych porzeczek – Wyjątkowa przyjemność dla podniebienia!

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Galaretka z białych porzeczek to delikatne i orzeźwiające danie deserowe. Jest to przepis na domową galaretkę, która jest łatwa w przygotowaniu. Aby ją zrobić, potrzebne będą białe porzeczki, cukier, wino i woda.

  • 1 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg białych porzeczek
    200 ml wody
    100 ml wina białego (nie ma znaczenia czy słodkie czy wytrawne)
    0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki

Galaretka z białych porzeczek – wyjątkowa przyjemność dla podniebienia! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Umyte porzeczki przesypuję do garnka i zalewam wodą.
    2. Garnek stawiam na średnim gazie do momentu zagotowania się.
    3. Dolewam wina i gotuję przez ok 15 minut.
    4. Owoce przesypuję przez sito w celu odzyskania jak najwięcej soku.
    Najlepiej owoce zostawić na sicie przez noc. Wtedy mamy pewność że cały sok z wyciekł z porzeczek.
    5. Następnego dnia otrzymany sok podgrzewam i dodaję cukier.
    6. Wszystko mieszam do momentu rozpuszczenia się cukru.
    7. Od momentu zagotowania się soku, gotuję go jeszcze przez ok 5 minut i gorący wlewam do wcześniej wyparzonych słoiczków.

Porady

Z podanych składników uzyskałam 9 słoiczków 200 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować