Gofry wegańskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kruche i przepyszne gofry wegańskie przygotowane są z ciasta drożdżowego. Można je podawać z dżemem, owocami, orzechami. Ja podałam je z ananasem, jagodami i polewą z gorzkiej czekolady.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
    u mnie szklanka ma 250 ml
    1,5 szklanki mleka owsianego
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki oleju rzepakowego
    3 łyżki cukru
    50 gram świeżych drożdży
    SKŁADNIKI NA POLEWĘ
    czekolada gorzka 74 % kakao
    mleko owsiane

    Z podanych składników wyszło 10 gofrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry wegańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA
    Do garnka wlewam mleko, daję łyżkę cukru, łyżkę mąki i podgrzewam do 40 stopni
    Następnie garnek zdejmuję z ognia i do mleka kruszę drożdże, wszystko mieszam. Odstawiam na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Za ten czas szykuję owoce.
    Gdy drożdże już pracują dodaję mąkę, cukier, olej i wszystko mieszam na gładką masę.
    Nagrzewam gofrownicę i zaczynam piec gofry
  • 2. Stawiam garnek na piecu na małym ogniu
    Do garnka kruszę czekoladę i dodaję trochę mleka owsianego.
    Ciągle mieszam.
    Jeśli polewa robi się zbyt gęsta, dodaję trochę mleka. Jeśli za rzadka, dodaję kostkę czekolady. Polewa powinna mieć konsystencję półpłynnej.

Porady

UWAGA!! Polewa nie może nam się zagotować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Gorzka czekolada Drożdże Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować