Dżem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dla każdego można zrobić dżem o ulubionym smaku.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg cukini
    1,5 szkl. cukru
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    2 galaretki o ulubionym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i wydrążyć środki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, zasypać cukrem i kwaskiem. Odstawić na 12 godzin.
  • 2. Odcedzić większość powstałego soku (zostawiam ok 2 szklanek), a cukinię przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości (ok.10 minut), mieszając by nie przywarło do spodu.
    Następnie blendować .Do gorącej masy wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Gorące nakładać do słoików. Odwrócić do góry dnem.

Porady

Można dodać sok z cytryny, dla uzyskania bardziej kwaśnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować