Dżem z arbuza po chorwacku

  • wyświetlono: 760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kuchnia chorwacka

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

arbuz - 3 kg
2 i 1/2 kg cukru
2 pomarańcze
3 cytryny
3 laski wanilii
100 ml rumu
ew. żelatyna

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z arbuza po chorwacku

  • 1. Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
    Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
    Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

arbuzdżem

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

dżem z chili

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Dżem z papryczek chili

Pomysł podsunął mi kolega z pracy......

Konfitura z arbuza

Dodane przez: ciastto80

Konfitura z arbuza

zmodyfikowany przepis z gazety....

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

Dżem jabłkowy z cynamonem

Dodane przez: akrobatka22

Dżem jabłkowy z cynamonem

Pyszny, z wyraźną nutą cynamonu...

dżem z dyni

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Dżem z dyni

Dynia to jedno z moich ulubionych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE