Dżem z arbuza po chorwacku

  • wyświetlono: 828 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kuchnia chorwacka

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

arbuz - 3 kg
2 i 1/2 kg cukru
2 pomarańcze
3 cytryny
3 laski wanilii
100 ml rumu
ew. żelatyna

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z arbuza po chorwacku

  • 1. Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
    Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
    Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Arbuzdżem

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Dżem z czarnej porzeczki

Polecam dżem z czarnej porzeczki...

Dżem z cukinii

Dodane przez: ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika...

Dżem z czarnej porzeczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki bez smażenia

Dżem z gruszek

Dodane przez: SLONCE

Dżem z gruszek

Pyszny dżem z gruszek - idealny...

dżem z chili

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Dżem z papryczek chili

Pomysł podsunął mi kolega z pracy......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE