Dżem z arbuza po chorwacku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kuchnia chorwacka

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • arbuz - 3 kg
    2 i 1/2 kg cukru
    2 pomarańcze
    3 cytryny
    3 laski wanilii
    100 ml rumu
    ew. żelatyna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z arbuza po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wsypałem cukier. Dodałem sok wyciśnięty z cytrusów, wanilię oraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień.
    Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem.
    Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek , można też przełożyć do słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować