Dżem ze skórek arbuza

  • wyświetlono: 2211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zwykle skórki wyrzucamy, a jak się okazuje w skórce jest wiele cennych wartości. Środek arbuza możemy zjeść, zrobić sorbet lub galaretkę, a skórki wykorzystać na dżem.

IMG_4402
  • 3 porcje
  • 160min

Składniki

1 kg skórek z arbuza
400 g cukru
1/2 cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem ze skórek arbuza

  • Skórki1. Skórki, które zwykle wyrzucamy obrać .
  • Z cukrem2. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Zostawić aż cukier się rozpuści, można na noc.
  • Skórki3. Po rozpuszczeniu cukru, skórki będą pływały w soku.
  • Dżem4. Gotować na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zmiksować blenderem i jeszcze kilka minut pogotować. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wychodzi trzy małe słoiki po koncentracie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z dyni

Dodane przez: Joatar

Dżem z dyni i cytryny ze szczyptą cynamonu

Słońce zamknięte w słoiczku.

dżem z aronii

Dodane przez: Bożena Z.

Dżem aroniowy ze skórka cytryny

nieco cierpki w smaku ale ja go...

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

Dżem malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Dżem malinowy

Dżem malinowy smakuje mi najbardziej...

dżem śliwkowy

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem węgierkowy

Dżem ze śliwek węgierek idealny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE