Dżem ze skórek arbuza

4.42 (160 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 3 osób

Zwykle skórki wyrzucamy, a jak się okazuje w skórce jest wiele cennych wartości. Środek arbuza możemy zjeść, zrobić sorbet lub galaretkę, a skórki wykorzystać na dżem.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg skórek z arbuza
    400 g cukru
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.42 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem ze skórek arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skórki 1. Skórki, które zwykle wyrzucamy obrać .
  • Z cukrem 2. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Zostawić aż cukier się rozpuści, można na noc.
  • Skórki 3. Po rozpuszczeniu cukru, skórki będą pływały w soku.
  • Dżem 4. Gotować na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zmiksować blenderem i jeszcze kilka minut pogotować. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Z tej porcji wychodzi trzy małe słoiki po koncentracie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować