Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky

  • wyświetlono: 637 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny.

Kloruś
  • 12 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

850g truskawek
850g rabarbaru
850 cukru
75ml whisky
2 cytryny (skórka i sok)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky

  • 1. Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.
    Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcilatoTruskawkiRabarbarwiosnadżemPrzetworykonfituraWhisky
 

Komentarze

Podobne przepisy

dżem rabarbarowy

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Prosty dżem rabarbarowy

Prosty w wykonaniu dzem rabarbarowy,...

Dżem truskawkowy z miętą

Dodane przez: czekoladka

Dżem truskawkowy z miętą

Pyszna domowa konfitura, o wiele...

Dżem truskawkowy z kiwi

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem truskawkowy z kiwi

Dżem truskawkowy z dodatkiem kiwi...

image-0dxsh3r

Dodane przez: ewuska2016

Dżem truskawkowy z jabłkiem

Nie ma,to jak domowy dżem.

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Dodane przez: joanna30

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Nie ma to jak pyszny i pachnący...

dżem truskawka bazylia

Dodane przez: ania-gotuje

Dżem truskawkowy z bazylią

Truskawki w połączeniu z bazylią...