Dżem truskawkowo-rabarbarowy

4.99 (149 ocen)

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny ,robiłam go po raz pierwszy i przyznam że mnie zachwycił .

Składniki:

  • 2 kilogramy rabarbaru

    2 kilogramy truskawek

    1,5 kilograma cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki , truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy ,większe kroimy na mniejsze części .Do garnka z grubym dnem przekładamy rabarbar ,wsypujemy cukier ,mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby rabarbar puścił sok . Dodajemy truskawki ,smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż dżem będzie gęsty . Gorący dżem przekładamy do wyparzonych ,suchych słoików,zakręcamy i ustawiamy do góry dnem .Słoiki przykrywamy dokładnie ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować