Dżem pomidorowy

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Udało mi się kupić dżem pomidorowy, był smaczny. Postanowiłam zrobić swój i udało się. Dżem jest smaczny i zdrowy i nie czuć w nim pomidorów. Taki inny, po prostu warzywny. Idealny dodatek do słodkiego śniadania.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg dojrzałych pomidorów
    ½ kg cukru trzcinowego
    1 opakowanie cukru żelującego do owoców(1/2 kg)
    1/3 płaskiej łyżeczki kawy nierozpuszczalnej
    ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kawy

Dżem pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pomidory opłukać, sparzyć, zdjąć skórkę. Pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka, gotować około ½ godziny na wolnym ogniu. Następnie dodać cukier trzcinowy, kawę i cynamon, smażyć około 15 minut. Na koniec dodać cukier żelujący, zagotować i całość gotować i mieszać około 5 minut, zdjąć powstałą pianę, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

1.kawę nierozpuszczalną można zastąpić kawą rozpuszczalną, jest mniej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Cynamon Kawa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować