Aksamitny dżem głogowo - malinowy

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory. Dżem z samego głogu może wydawać się zbyt słodki, dlatego dodałam przetarte jesienne maliny. Kwaśne maliny zbalansowały smak i nadały piękny kolor. Taki dżem to doskonały dodatek do naleśników, gofrów, pączków lub tortów.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 l owoców głogu
    1 l bez pestek przetartych malin pozostałych od soku
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dżemy

Aksamitny dżem głogowo - malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dzem 1. Umyte owoce głogu zalewam wodą, około 1,5 - 2 l. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż zmiękną.
  • dzem 2. Miękkie owoce głogu przecieram przecierakiem do warzyw i owoców.
  • dzem 3. Przecieram również zagotowane maliny odcedzone od soku.( 6 l malin zasypałam 2 kg cukru i pozostawiłam na noc by puściły sok). Otrzymałam 1 l musu bez pestek.
  • dzem 4. Musy dokładnie mieszam z cukrem trzcinowym i doprowadzam do zagotowania.
  • dzem 5. Ciągle mieszając smażę na wolnym ogniu 20 minut.
  • dzem 6. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
    Dżem przechowuję w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce leśne Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować