Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami

4.49 (153 ocen)

  • Łatwy

Jest to mój pierwszy kontakt z dynią w przetworach, ba dynia jest całkiem nowym smakiem w mojej kuchni.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mus z dyni: 1 kilogram
    - gruszki: 1 kilogram
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier: 1.5 szklanki
    - orzechy włoskie (posiekane): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Mus Przetwory Musy

Dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami 1. Dynię upiec w piekarniku do miękkości(moja była duża i zrobiłam całą na raz więc piekłam ją około 1 godz w temp 180st) po upieczeniu oddzielić 1 kg miąższu i zmiksować.
  • dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami 2. Bardzo dojrzałe gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie rozgotować do gruszek dodać mus z dyni, sok z jednej cytryny i cukier( cukier dodawać porcjami, aby nie było za słodkie, gdyż dużo słodyczy dają gruszki), wszystko razem smażyć do zgęstnienia
  • dyniowo-gruszkowy dżem z orzechami 3. Pod koniec dodać uprażone na suchej patelni orzechy.
    Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować